You are here

Vikingatiden runt Öresund

Ordet ”Viking” klingar världen över med löfte om historia, mytologi och spänning. I mer än tusen år har våra förfäder varit material för myter, filmer, mode, serier, litteratur och mycket annat. I området runt Öresund är vikingarna mer än en myt. Ingen annanstans i världen är vikingarnas fotspår så tydliga som här! Landskapets form, otaliga fornminnen och inte minst vår kultur påminner ständigt om våra förfäder. 

Det var här Harald Blåtand byggde sina trelleborgar för att ena sitt Danavälde. Det var här asatron långsamt övergick i kristendom. Det var här runstenar skapades, strider och slag ägde rum och människor levde och älskade för 1000 år sedan.

Projektet "Vikingarna kommer" 
var ett unikt samarbetsprojekt år 2013 mellan fyra vikingabesöksmål runt Öresund för att ge locka besökare till regionen och ge en autentisk bild av vikingatiden. Projektet skedde i samarbete med Öresund Event Center, Wonderful Copenhagen, Öresundsbron och flera lokala turistorganisationer.

 

Övriga vikingatida sevärdheter i sydvästra Skåne

Dalby kyrka. En av Skandinaviens äldsta stenkyrkor. Mittskeppet började byggas under slutet av 1000-talet och det stora västtornet uppfördes i början av 1100-talet. Rester efter en klosterlänga finns norr om kyrkan.

Torna Hällestad kyrka och runstenar. I den östra delen av kyrkans yttermurar finns tre runstenar som omtalar ett slag på 980talet. Kyrkan har vackra kalkmålningar från 1400-talet.

Ugglarp vikingagrav. Direkt intill gården ligger Skånes näst största s.k. skeppssättning från den yngre järnåldern. Ett stort antal stenar bildar en skeppsform.

Runstenen i Vissmarlöv består av en kort runtext och en primitivt tecknad djurfigur. Texten har tolkats som ”Tord högg dessa runor. Folkvi äger hög.” Runstenen står i Vissmarlöv på Bygatan.

Uppåkra. Här låg från 100-talet till 900-talet e.Kr. ett stort samhälle. Vid utgrävningar har man påträffat välbevarade spår efter ett hednatempel och en stor gilleshall. De unika fynden kan beses på Historiska museet i Lund.

Fosie runsten. Framför Fosie kyrka står en runsten från sent 900-tal. Kyrkan är medeltida men är kraftigt ombyggd.

Fuglierunstenarna. Två runstenar från vikingatiden. Den ena står invid kyrkans torn, den andra i en trädgård på toppen av en gravhög ca 60 meter nordost om kyrkobyggnaden. Liten murtrappa från landsvägen leder in till trädgården.

Kämpinge vall. Från stranden vid Kämpinge går en lång jordvall rakt upp mot Kämpinge by. Vallen är från 1000-talet. Bärnstensmuseet bredvid vallen är värt ett besök.

Jordberga runsten. Denna runsten från ca 980 finns i dag i Jordeberga park. Texten berättar om en person som byggt en bro.

Tullstorps run- och bildsten är en av Sydskandinaviens vackraste i sitt slag från vikingatiden. Den står inne på kyrkogården.

Östra Vemmenhögs runsten och bro. Runstenen står på samma plats som den restes. Till runstenen är kopplat en gammal sägen och en folkvisa från 1500-talet. Intill stenen finns också en gammal stenbro.

Krageholms bildsten från 900-talet står i parken framför slottet. Den visar en mansfigur, kanske Jaroslav som var härskare i Kiev.

För  den intresserade finns mer om Skånska bild- och runstenar på Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_Skånes_runinskrifter

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer